Dynamische Evacuatie Routing

Dynamische Evacuatie Routing (DER) is een installatie welke gekoppeld is aan de brandmeldcentrale (BMI). De BMI weet waar een brand zich bevindt omdat de melder op een bepaalde locatie in het pand de melding geeft. Bij een evacuatie alarmeert de slow whoop ons en volgen we de evacuatieroute. Dat is de route die door de groene bordjes wordt aangegeven. Naast het klassieke systeem kennen we ook een dynamisch systeem dat de meest veilige route aangeeft. De brand kan zich namelijk in de vluchtroute bevinden, in dat geval loop je kans na het horen van de slow whoop recht op de brand af te lopen.

Het DER systeem weet welke routes nog begaanbaar zijn en welke niet, omdat melders op die plekken zijn geactiveerd. De groene bordjes zijn in het DER systeem vervangen door bordjes die groen of rood kunnen worden. Op deze manier is het duidelijk dat de deuren met een rood kruis niet geopend kunnen worden. De route (aangegeven met LED pijlen) is veilige route naar de uitgang.

Dit systeem is ontwikkeld na een grote brand op luchthaven Düsseldorf in 1996, waarbij chaos mede oorzaak was in het traag ontruimen van de terminals. Met 16 doden en 62 gewonden tot gevolg.