Ransomware

Ransomware is een type malware dat uw computer infecteert en een bericht weergeeft waarin je wordt gevraagd te betalen om het systeem opnieuw te gebruiken. Dit type malware is een criminele manier om geld te verdienen en kan worden geïnstalleerd via e-mail, instant messaging of misleidende links op websites. De malware kan wachtwoorden gebruiken om computerschermen of belangrijke vooraf gedefinieerde bestanden te coderen.

Wat is scareware?

Scareware is de meest eenvoudige vorm van ransomware. Het slachtoffer wordt door intimidatie overtuigt om te betalen. Scareware kan verschijnen in de vorm van nep-antivirussoftware en plotseling zorgen voor een bericht dat uw computer verschillende problemen heeft en online betaling vereist om ze te repareren.

Het niveau van dergelijke aanvallen varieert. Soms worden gebruikers bestookt met eindeloze waarschuwingen en pop-up berichten. De computer werkt mogelijk ook niet meer volledig. Een andere vorm van ransomware is het voordoen als wetshandhavers. Hierbij wordt een pagina geopend die van de lokale politie lijkt te zijn en die beweert ontdekt te hebben dat de gebruiker zich schuldig heeft gemaakt aan illegale activiteiten op het internet. Vervolgens wordt het bestand vergrendeld als een gecodeerd bestand dat moeilijk te kraken is. Het is moeilijk te herstellen tenzij er losgeld wordt betaald.

Een ransomware aanval kost doorgaans honderden euro’s. Voor andere aanvallen is meer nodig, vooral als de aanvaller weet dat versleutelde gegevens ertoe kunnen leiden dat het bedrijf aanzienlijke financiële verliezen lijdt. Cybercriminelen die dergelijke fraude plegen, kunnen hiermee veel geld verdienen.

In beide gevallen, zelfs als het losgeld is betaald, is er geen garantie dat computergebruikers volledige toegang tot hun systemen zullen terugkrijgen. Sommige hackers hebben het slachtoffer laten betalen via Bitcoin, MoneyPak of andere online methoden, maar de aanvaller kan ook creditcardgegevens opvragen, wat kan leiden tot grotere financiële verliezen.

Hoe kun je ransomware voorkomen?

Computergebruikers moeten ervoor zorgen dat hun firewalls zijn ingeschakeld. Ze moeten ook voorkomen dat ze verdachte websites bezoeken en waakzaam blijven bij het openen van verdachte e-mails. Antivirussoftware van bekende bedrijven kan uw computer helpen beschermen tegen de nieuwste ransomware bedreigingen.