Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie (KI) of artificial intelligence (AI) is het computersysteem dat taken uitvoert wat normaal gesproken door mensen zou worden gedaan of waarvoor menselijke intelligentie voor nodig is. Tegenwoordig is vrijwel overal wel een vorm van kunstmatige intelligentie aanwezig. Er zijn twee vormen van AI: namelijk narrow en general. De narrow variant is overal al te zien zoals zoekmachines, spamfilters, computerspellen en zaken als auto-correct op de telefoon. Narrow AI wordt in beveiliging vaak gebruikt bijvoorbeeld voor gezichts- en stemherkenning, het signaleren van patronen en het doen van onderzoek.
Dan is er nóg een AI-concept: de general– variant. Dit is volledig ontwikkelde kunstmatige intelligentie die in de toekomst los van de mens kan bestaan. Het klinkt nog science fiction, maar zal in de nabije toekomst steeds meer realiteit worden.
Voorbeelden van kunstmatige intelligentie
Veel apps zijn een vorm van kunstmatige intelligentie. Het systeem leert van de data die je invoert en kan daarop met suggesties komen. Spotify is hier een voorbeeld van. Deze app analyseert de muziekkeuzes die je eerder hebt gemaakt en zoekt naar vergelijkbare stukken muziek die vervolgens als suggestie worden gegeven. Andere voorbeelden zijn zoekmachines, Google assistent en Siri.
De toekomst van kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich steeds verder. Hoe snel het zich ontwikkelt en zal worden geïmplementeerd ligt voornamelijk aan de wet-en regelgeving. Softwarebedrijven hebben de intentie om software dusdanig intelligent te maken zodat het de mens kan vervangen. Zo heeft Google een AI ontwikkelt die telefoongesprekken kan voeren en afspraken en reserveringen kan doen. Deze gesprekken zijn zo realistisch dat de persoon aan de andere kant van de lijn niet doorheeft dat hij of zij met een AI aan het praten is.
Kunstmatige intelligentie en beveiliging
Kunstmatige intelligentie wordt onder andere ingezet bij camerabeveiliging. Zo kunnen personen worden herkend aan postuur en de manier van lopen ondanks dat het gezicht niet herkenbaar in beeld is. De kunstmatige intelligentie kan andere camerabeelden en personen met elkaar vergelijken of de persoon in kwestie eerder is gezien, bijvoorbeeld tijdens een observatie van het pand. Door deze slimme algoritmes kunnen verdachten alsnog worden opgespoord. Tevens kan AI helpen om valse positieven te voorkomen bij inbraakalarmen. Dit gebeurd bijvoorbeeld doordat AI muizen, katten of andere beesten kan onderscheiden van mensen.