OBE maatregelen
OBE maatregelen zijn organisatorische maatregelen, bouwkundige maatregelen en elektronische maatregelen. Beveiliging gaat verder dan nieuwe camera’s en nieuwe sloten. Bij de beveiliging van je pand maak je gebruik van de zogenoemde OBE maatregelen. Een combinatie van deze maatregelen zorgt voor een solide beveiliging en houdt inbrekers buiten de deur. In de wereld van de fysieke beveiliging worden de OBE maatregelen veel gebruikt. Elektronische en fysieke beveiliging is steeds meer met elkaar vervlochten. Waar vroeger toegang veelal met sleutels geregeld was, wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van elektronische middelen zoals passen of druppels/tokens. Fysieke beveiliging kan daarom niet geheel langer los gezien worden van informatiebeveiliging.
Organisatorische maatregelen
Het consequent handhaven van organisatorische maatregelen kan veel schade voorkomen. De meeste organisatorische maatregelen kosten niet direct veel geld, maar vragen wel een bepaalde mate van consistentie. Voorbeelden hiervan zijn:
- Een controleronde uitvoeren waarbij je de focus legt op het afsluiten van ramen en deuren, plus eventuele brandgevaarlijke plekken.
- Een goed beheer van de sleutels. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen sleutel hebt met daaraan het kentekennummer van de auto. Berg de sleutels het liefst op in een kluisje.
- Registreer en markeer waardevolle goederen met registratiekaart en foto's.
- Bewust en voorzichtig omgaan met informatie. Zoals privacy gevoelige informatie, berichten op social media, etc.
- Spullen die van waarde zijn opbergen in een kluis. Een inbreker weet precies waar mensen waardevolle spullen opbergen.
Bouwkundige maatregelen
Bouwkundige maatregelen buiten het gebouw zijn bedoeld om diefstal te voorkomen. Een inbreker herkent goede beveiliging en zal elders gaan kijken als hij moeilijk binnenkomt. Mocht de situatie zich voordoen dat een inbreker toch binnenkomt, dan zorgen bouwkundige maatregelen binnen het gebouw ervoor dat hij niet bij de waardevolle spullen of documenten kan komen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een kluis om om waardevolle spullen op te bergen, of een alarmsysteem die ervoor zorgt dat inbrekers niet onopgemerkt binnentreden.
Hang- en sluitwerk van goede kwaliteit kun je herkennen aan het SKG keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw). Dit is het label voor producten die getest zijn volgens de nieuwste normen en voldoen aan sterkte en duurzaamheid. Het aantal sterren vertegenwoordigt het aantal minuten inbraakvertraging. Zorg dat je sloten altijd beschikken over dit SKG keurmerk. Daarnaast is het belangrijk dat de kozijnen en deuren van goede kwaliteit zijn. Een inbreker gaat altijd voor de makkelijkste ingang. Zoals het spreekwoord luidt: een ketting is niet sterker dan de zwakste schakel.
Naast dit alles bieden compartimenten extra veiligheid binnen je gebouw. Een compartiment is een op zichzelf staande beveiligde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een treincompartiment. Mocht een inbreker je gebouw binnentreden en het alarm gaat af, dan heeft hij niet meer genoeg tijd om ook nog spullen te stelen uit een apart compartiment. Belangrijk om hierbij te bedenken is dat een kluis altijd te kraken is. Daarom is het essentieel dat je beschikt over een alarmsysteem die inbraak tijdig detecteert.
Elektronische maatregelen
Bij elektronische maatregelen moet je denken aan bijvoorbeeld een alarmsysteem. Een goed alarmsysteem zorgt ervoor dat de inbreker onmiddellijk wordt gedetecteerd en alarmeert jou en de omgeving met licht- en geluidssignalen. Dit alarmsysteem is aangesloten op een meldkamer. Direct nadat het alarm is afgegaan, komt de centralist in actie.
Het ontwerp en aanleg van een goed alarmsysteem wordt uitgevoerd door verschillende beveiligingsbedrijven. Zij stemmen de installatie helemaal af op de omgeving van het pand zodat je woning of bedrijfspand optimaal beveiligd is.
Houdt er rekening mee dat elk alarmsysteem regelmatige onderhoud vraagt. Sluit om die reden dan ook een onderhoudscontract af. Op die manier weet je zeker dat het systeem ten alle tijden optimaal werkt.