Fortress Boek van de Maand

Fortress Boekentips

Aanbevolen boeken gerelateerd aan het veiligheidsdomein.

Bekijk de lijst
De Psychologie van Totalitarisme
Boekentip | oktober 2022

De psychologie van totalitarisme

Het recht op privacy kalft af, (zelf)censuur neemt in sneltempo toe, de gezondheid van het individu wordt meer en meer een staatszaak, het aantal intrusieve acties door veiligheidsdiensten stijgt exponentieel – de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand. Het door Hannah Arendt opgeroepen dystopische toekomstbeeld dat na de val van het nazisme en het stalinisme er een nieuw soort totalitarisme zou oprijzen, geleid door saaie bureaucraten en technocraten, tekent zich merkwaardig realistisch af aan de maatschappelijke horizon. Totalitarisme is geen historische toevalligheid. Het is het logische gevolg van een waanachtig geloof in de almacht van het menselijke verstand; het is het symptoom bij uitstek van de Verlichtingstraditie.


Dit boek presenteert een glasheldere psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Het presenteert daarbij een bijwijlen genadeloze maatschappijkritische analyse van fenomenen als de woke cultuur, de Black Lives Matter-beweging en de angstcultuur die tot een hoogtepunt kwam tijdens de coronacrisis.


Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent. Hij heeft een psychoanalytische praktijk en is auteur van boeken als The pursuit of objectivity in psychology en Lacan’s logic of subjectivity.

Bekijk onze boekentips uit 2021

Een boek van Mo Gawdat

Griezelig slim
De impact van kunstmatige intelligentie op ons leven

Boek van de Maand | oktober 2021

Kunstmatige intelligentie kan met de snelheid van het licht informatie verwerken zonder afgeleid te raken. Ze kan in de toekomst kijken, resultaten voorspellen - maar waarom is die vooruitgang toch ook griezelig, bijvoorbeeld op het gebied van criminaliteit?

Rond 2050 zal kunstmatige intelligentie (AI) een miljard keer intelligenter zijn dan de mens, dus een kracht bezitten die ons kan maken of breken. Waarom is die vooruitgang griezelig? Dat komt door ons. Mensen ontwerpen de algoritmen die bepalen hoe kunstmatige intelligentie werkt, waardoor de verwerkte informatie een onvolmaakte wereld weerspiegelt. Ook criminelen zijn druk bezig met het investeren in- en bouwen van AI.

Gaat het dan de verkeerde kant uit? Dat hoeft zeker niet: in Griezelig slim toont Mo Gawdat, voormalig chief business officer van Google [X], wat we kunnen doen om machines de juiste dingen te leren. Met zijn ruim dertig jaar ervaring in de frontlinie van de techsector is niemand beter dan hij in staat om uit te leggen hoe de kunstmatige intelligentie zich nu ontwikkelt. Gawdat laat zien waarom we de koers van kunstmatige intelligentie nú moeten verleggen om de aarde en onszelf in veiligheid te brengen. Dit boek biedt daarmee een optimistische blauwdruk voor een bijzonder uitdagende toekomst.

De slag om Europa. Een boek van Rob de Wijk.

De slag om Europa
Hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen

Boek van de Maand | september 2021

Naast geopolitieke en financiële crisissen, de klimaatverandering, Brexit en corona, proberen Rusland en China de EU uit elkaar te spelen. Is Europa sterk genoeg om al deze uitdagingen aan te kunnen?

Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit. De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat. Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten? De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische De slag om Europa laat een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.

The Truth Is Out There, boek van de maand augustus bij Fortress.

The Truth Is Out There

Boek van de Maand | augustus 2021

Wat beweegt 'complotdenkers' om de officiële lezing te wantrouwen?

De aarde is allesbehalve rond, banken liegen over ons geldsysteem, de maanlanding is fake, Big Pharma maakt ons ziek, klimaatopwarming is zwaar overtrokken en corona is een meesterzet op het schaakbord van de elite. Officiële waarheden liggen steeds vaker onder vuur, en veel mensen gaan zelf op zoek naar alternatieve verklaringen.

Zij worden stereotyperend weggezet als paranoïde en irrationele complotdenkers, als wappies. Maar wie zijn deze mensen nu eigenlijk? Waarom zijn zij afgehaakt bij de officiële waarheid? Wat zijn hun ideeën en overtuigingen? En wat stimuleert hun honger naar andere kennis?

In dit unieke visuele verhalenboek staat de zoektocht naar de waarheid van achttien bijzondere personen centraal. Zij vertolken elk één thema waarvan de gangbare lezing wordt betwist – van 9/11 en vaccinaties tot ufo’s, massa-immigratie en 5G – en delen hun kennis. Via interviews, fotografie en eigen beeldmateriaal dring je hun intrigerende leef- en denkwereld binnen.

In het Fortress Boek van de Maand augustus willen de auteurs een constructieve bijdrage leveren aan een gepolariseerd maatschappelijk debat. De titel is vooral een uitnodiging: laat je meenemen in de wondere wereld van deze waarheidszoekers, zet je zintuigen op scherp, en verdiep je overtuigingen om uiteindelijk zélf over de waarheid te kunnen oordelen. The truth is out there.

Een smerige waarheid. Het boek van Sheera Frenkel en Cecilia Kang

Een smerige waarheid

Facebooks gevecht om wereldheerschappij

Boek van de Maand | juli 2021

In dit boek wordt Facebooks gevecht om wereldheerschappij van binnenuit verteld door journalisten Sheera Frenkel en Cecilia Kang. Is het een ongemakkelijke waarheid die de wereld moet kennen?

De afgelopen vier jaar heeft Facebook constant onder vuur gelegen vanwege opeenvolgende controverses en crises. Terwijl de techgigant de wereld verbond, bleek dat het ook de gegevens van gebruikers verzamelde, nepnieuws verspreidde en polariserende, haatzaaiende uitlatingen versterkte. Grootschalige privacyschending en Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 waren nog maar het topje van de ijsberg. Elke misstap veroorzaakte een nieuwe cyclus van excuses en beloften: ‘We zullen het beter doen.’ Maar de genoemde schandalen zijn geen bugs; het zijn kenmerken die zijn ingebakken in het DNA van het bedrijf en haar algoritmen. En terwijl consumenten en wetgevers hun verontwaardiging richten op inbreuken op de privacy en desinformatie, consolideert Facebook de macht, verslindt het de concurrentie, boekt het recordwinsten en versterkt het zijn dominantie via agressieve lobby-inspanningen.

In Fortress boek van de maand juli wordt Facebooks strijd van binnenuit verteld. Nieuwe details die belangrijk zijn bij de voortdurende beoordeling van de impact van sociale media op onze samenleving en democratie.

Martin H. Vico Olling

Martin H.

Van politieman tot moordenaar van Klaas Bruinsma

Boek van de Maand | juni 2021

Hoe dun kan de scheidslijn zijn tussen goed en kwaad? Het ongelofelijke verhaal van de val van een politieagent.

Martin Hoogland begint in 1973 als een van de jongste en meest ambitieuze agenten in het Amsterdamse politiekorps. Na goede beoordelingen mag hij als 19-jarige agent naar het beruchte Bureau Warmoesstraat. Daar komt hij bloot te staan aan corruptie binnen het politieapparaat en aan de verleidingen van de onderwereld. Vanwege wangedrag wordt hij in 1984 gedwongen ontslag te nemen.
Hoogland weet zich vervolgens in recordtijd aan te sluiten bij de top van de Joegoslavische maffia. Hij dompelt zich onder in het nachtleven en gebruikt veel te veel cocaïne. In 1993 wordt hij veroordeeld voor de moord op maffiabaas Klaas Bruinsma en drugshandelaar Tonny Hijzelendoorn. Martin Hoogland moet twintig jaar de gevangenis in. Als hij in 2004 tijdens zijn resocialiseringstraject naar buiten mag, wordt hij op straat doodgeschoten.
Niet eerder werd Hooglands levensverhaal zo uitvoerig beschreven. De auteur heeft zich mede gebaseerd op vele gesprekken met (ex-)agenten, criminele collega's en familieleden, onder wie Martin Hooglands zoon. Martin H. is het dramatische relaas van een ontspoorde politieagent, tegen de achtergrond van de verharding van de softdrugshandel en de opkomst van coke in Nederland.

Radicale Verlossing Beatrice de Graaf

Radicale verlossing

Wat terroristen geloven

Boek van de Maand | mei 2021

Wat geloven veroordeelde terroristen eigenlijk echt wanneer ze aangeven hun daad in naam van een hogere instantie te plegen?

Beatrice de Graaf is als eerste hierover in de gevangenissen met de huidige generatie terrorismegedetineerden in gesprek gegaan. Ze heeft geluisterd naar hun verhalen over frustratie met het eigen leven, woede om aangedaan onrecht en het besluit zich te mengen in de strijd. Uit die verhalen blijkt hoe cruciaal de actuele, geleefde en geloofde praktijk van radicale verlossing is voor het begrijpen van hun daden.

Op basis van interviews met terrorismegedetineerden uit Nederland, Syrië, Pakistan en Indonesië – jihadisten en enkele rechts-extremisten - reconstrueert ze hun verhalen van overgave, strijd, opoffering en gehoopte beloning, en ontwerpt ze een manier om de samenhang van geloofsbeleving en terroristische activiteiten beter te begrijpen. Wanneer en hoe inspireren religieuze en ideologische overtuigingen jongeren nu tot een heilige strijd? En wat gebeurt er wanneer die verlangde verlossing uitblijft?

Daarmee is dit boek een geschiedenis van de meest recente periode van terroristisch geweld, maar biedt het ook een nieuw en verrassend inzicht in de even bijzondere als schokkende levensverhalen van terrorismeveroordeelden.

Brand in Amsterdam Leen Schaap

Brand in Amsterdam

Hoe een verziekte overheidscultuur kan blijven bestaan

Boek van de Maand | april 2021

Ex-brandweercommandant biedt een onthullend inkijkje in de gesloten cultuur van de Amsterdamse brandweer. Waarom zijn racisme, seksisme en machtsmisbruik zo moeilijk te bestrijden?

Leen Schaap vertelt in ‘Brand in Amsterdam’ hoe hij in 2016 door burgemeester Eberhard van der Laan wordt aangesteld als commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland, met de moeilijke opdracht deze te moderniseren en de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik te doorbreken. Hij ondervindt echter vanaf dag één ongekende weerstand. De machtsstrijd die ontstaat gaat gepaard met politieke spelletjes, intimidatie en zelfs bedreigingen.

In ‘Brand in Amsterdam’ vertelt Schaap niet alleen dit ongelooflijke verhaal, maar legt hij ook bredere verbanden. Want hoewel dit soort misstanden vaak worden afgedaan als incidenten, zijn ze dat niet. Over de hele wereld zijn vergelijkbare voorbeelden te vinden; denk aan het racisme bij de Amerikaanse politie of de invloed van rechtsextremisten in het Duitse leger. Het zijn uitwassen van een verziekte cultuur, waarin gelijkheid en diversiteit ver te zoeken zijn. En dat in organisaties die juist een voorbeeldfunctie voor de maatschappij zouden moeten hebben. Schaap analyseert hoe het zover kan komen en hoe dit kan worden aangepakt.

Terroristenjager boek

Terroristenjager

In het hart van de Speciale Eenheden

Boek van de Maand | maart 2021

België 15 januari 2015. In Verviers vallen leden van de Speciale Eenheden binnen in een rijtjeshuis waar drie IS-terroristen broeden op een aanslag. Het vuurgevecht komt een week na de dodelijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo en is het begin van een terreurgolf in België en Frankrijk.

In de frontlinie staat hoofdinspecteur Lionel D. van het Speciaal Interventie Eskadron (SIE). Voor het eerst getuigt een lid van het eliteteam van de federale politie over zijn leven en werk. De loodzware opleiding, de inzet op leven en dood, de dagelijkse strijd tegen gangsters en geweldenaars. Hoe zijn gezin hem overeind houdt en hij tijdens de slopende oorlog tegen de terreur opnieuw vader wordt. En hoe de jacht op Abdeslam hem en zijn collega's voorgoed verandert.

'In Verviers begon een oorlog tegen een nieuwe vijand. Die was niet onder de indruk van onze flitsgranaten en machinegeweren.'

Zo hadden we het niet bedoeld boek

Zo hadden we het niet bedoeld
De tragedie achter de toeslagenaffaire

Boek van de Maand | februari 2021

Tienduizenden families werden vermalen door de overheid. Relaties liepen op de klippen, banen raakten verloren, levens werden verwoest.

In wat bekend kwam te staan als de toeslagenaffaire werden jaren aan kinderopvangtoeslagen teruggevorderd. Met desastreuze gevolgen.

In een thriller van een reconstructie laat onderzoeksjournalist Jesse Frederik zien hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam. Het ontluisterende antwoord: vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

Wereld in wanorde boek

Wereld in wanorde
De Strijd om het Midden-Oosten

Boek van de Maand | januari 2021

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het Midden-Oosten; Rusland, China en superambitieuze regionale leiders vullen de gaten. Trump heeft het gebied nog eens extra volgepompt met wapens, maar ook de Russen leveren aan wie ook maar betaalt. Wordt het Midden-Oosten één groot strijdtoneel waar de drones over en weer vliegen? Met aan de ene kant Iran en zijn bondgenoten in Syrië, Irak en Libanon en daartegenover de conservatieve Golfheersers? Zoals gewoonlijk in het Midden-Oosten ligt het niet zo simpel. In Wereld in wanorde legt Carolien Roelants uit wie er allemaal tegenover wie staan en waarom. De lage olieprijs dwingt de roekeloze Saoedische kroonprins tot inbinden; worden zijn revolutionaire plannen nog uitgevoerd? De nieuwe, zeer assertieve hoofdrolspelers zijn Turkijes Erdoğan met tegenover zich de Emiraatse sterke man, Mohammed bin Zayed. Iran op zijn beurt biedt Trumps ‘zwaarste sancties ooit’ het hoofd, maar het revolutionaire bewind ontaardt in een ordinaire dictatuur. Gaat Joe Biden als president het tij keren? De verwachtingen zijn niet hooggespannen. Intussen blijft in veel landen de bevolking protesteren tegen corruptie en repressie. Waarom heeft dat tot dusverre alleen in Tunesië en Soedan resultaat opgeleverd?
Nederland drugsland boek

Nederland drugsland
De lokroep van het geld, de macht van criminelen, de noodzaak die te breken (en hoe dat dan te doen)

Boek van de Maand | december 2020

Nederland is gidsland in meer dan kaas en tulpen. Er is een fascinerende schaduweconomie ontstaan die geleid wordt door mensen die zich onaantastbaar wanen. Drugsmiljarden vernevelen ergens in de schemer tussen onder- en bovenwereld, kwetsbare jongeren worden geronseld voor hand- en spandiensten en grof geweld is altijd dichtbij. Autoriteiten ontbreekt het aan macht en uithoudingsvermogen. Wat sommigen ook beweren, we kennen in Nederland geen war on drugs en die moet hier ook niet ontstaan. Tops en Tromp proberen de discussie buiten de sfeer van stammenstrijd te trekken. Ze betogen dat het verdienmodel van de drugscriminelen in Nederland kapot moet worden gemaakt. Tegelijk moet de nationale overheid zich voorbereiden op gecontroleerde vormen van legalisering van drugs.
Een spoor van vernieuwing boek

Een spoor van vernieuwing
De memoires van Arthur Docters van Leeuwen

Boek van de Maand | november 2020

Decennialang was Arthur Docters van Leeuwen een van de invloedrijkste ambtenaren van Den Haag. Hij gaf vorm aan de moderne rampenbestrijding, loodste de Binnenlandse Veiligheidsdienst uit de Koude Oorlog, maakte korte metten met de omstreden opsporingsmethoden van politie en justitie en gaf vorm aan de zorgplicht van banken en verzekeraars voor de consument. Bij dat alles zocht hij de publiciteit niet veel, maar des te meer zocht de publiciteit hem. De beeldvorming rond zijn persoon groeide zo tot bijna mythische proporties.
Putins People boek

Putin's People
How the KGB Took Back Russia and Then Took on the West

Boek van de Maand | oktober 2020

Een bestseller van de Sunday Times. Dit meeslepende, onberispelijk onderzochte boek is misschien wel het beste dat in de afgelopen drie decennia is geschreven over Poetin, de mensen om hem heen en misschien zelfs over het hedendaagse Rusland zelf. In de afgelopen jaren heeft het Rusland van Vladimir Poetin een gezamenlijke campagne gevoerd om zijn invloed uit te breiden en westerse instellingen te ondermijnen. Maar hoe en waarom is dit tot stand gekomen, en wie organiseert dit alles?